Outlook neemt (soms) onnodige hostingruimte in beslag.

zo, 18/12/2011 - 15:06 -- pascal

Bij het versturen van een e-mail wordt er in feite een bericht in een virtuele postbus gedeponeerd.
Met een programma zoals Outlook ga je dan gaan kijken of er iets in de postbus zit.

Als er post aanwezig is dan zal Outlook de post uit de postbus halen en deze afleveren op je computer.
Dat is de functie van een e-mailprogramma zoals Outlook.

Het is mogelijk om uw e-mailprogramma zo in te stellen dat er een copie gemaakt wordt van de post vooraleer deze overgebracht wordt naar je computer. Zo ontstaat het bericht dan 2 keer : éénmaal op je computer en nog eens in de postbus. Op het eerste zicht is dit interessant, er bestaat immers een copie.

Maar... dit houd ook in dat de postbus steeds voller geraakt. Op een bepaald moment kunnen er zelfs geen berichten meer bij, met alle gevolgen vandien.

Geregeld moet de postbus dus volledig leeg gemaakt worden !
Standaard staat Outlook2010 echter zo ingesteld dat er altijd een copie gemaakt wordt en dat de postbus niet leeg gemaakt wordt.

Uw postbus is een gereserveerde ruimte op de hosting van je provider. Je provider kan bijvoorbeeld Skynet of Telenet zijn.
Maar als je een eigen domein hebt, dan wordt dit ook gehost.

Heb je een hosting pakket met een bepaalde omvang voor je domeinnaam, dan zal een deel daarvan gereserveerd zijn om dienst te doen als postbus. Om nu te vermijden dat die postbus vol geraakt (en dus ook je hostingpakket zelf), moet deze postbus geregeld leeggemaakt worden. Eigenlijk is de manier van werken met de copies helemaal niet nodig.

Beste is dus om dit uit te zetten in Outlook 2010. Hoe je dat doet, kan je terugvinden in deze video :